22 August 2009

Terkenang Dirimu Sahabat

masa tengah facebook, tiba-tiba saya ternampak profile Maryam Sakinah. Coursemate yang we used to hangout together masa dekat cafe tunggu gap untuk masuk second class. Pernah same class mandarin and she is really hardworking person. Sempat jugak saya kenal dia in person, dan dia sangat baik and honest.

tapi dia dah meninggalkan saya and all fellow friend. dia terkorban time buat lawatan ke New Zeland last year. ter-flash back masa kenal dia mula-mula sebab we do share same name. and lecturer saya saya juga terkorban dalam kemalangan tersebut. and i was like so sad. Encik Shafiee tu sangat baik dan sangat bubbly. at that time dia dekan untuk faculty komunikasi. tapi dia hanya bawak kereta charade kesayangan dia pergi class. sangat humble.

and i click on Maryam facebook and saw amirul, dia jugak terlibat dalam accident tu. dia wall yang dia tak dapat menerima yang Maryam dah tinggalkan dia.

#1

hi yam...
mirul nih..emmm.kem salam dekat hot angels ye...hehek..
emmm...how i gonna start...???
ermmm..esok aku da masuk 23 tahun. da tua da hehek...
masa begitu pantas berdetik kat sini (how's up there?)
sepanjang umur 22 tahun ni im leaving in den...ial yam.
aku nampak macam ok tapi sebenarnya aku gila..
aku assume macam kau ada lagi dengan kitorang,
pegi kelas, hang out, ikut trip sana trip sini,
tahap gila nya aku sampai aku kadang kadang dail your phone number...
bila tak berjawab aku assumed ko tengah busy,ko off phone, ko preparing for tomorrow's test or presentation...(kalau ada)
awal awal masok kelas dulu pun aku kekadang nak terlepas cakap kat classmates kita nak tanya "mana yam?, asal dia tak datang kelas ari ni?"
tapi aku sedar aku taknak orang lain pun jadi "gila" macam aku...
kau antara orang yang aku selalu cerita bout my love problem
ko selalu motivated aku..kekadang buatkan pilihan untuk aku lagi..


#2

bila problem tu datang lagi aku selalu nak terdail nombor kau...
tapi aku tak jadi dail cuz aku assumed kau tengah busy dengan benda benda lain dan aku tipu diri aku untuk terima hakikat yang kau sebenarnya dah tak da...
2 bulan aku kat wad no. 12 waik
...ato district...tu masa gila aku...
aku tau kau dah tak da tapi aku set in mind katakan kau ada kat level 5 bilik wad no.7(aku tak tau kenapa nombor ni)
sepanjang 2 bulan tu aku anggap kau kat situ tengah terima rawatan..
kadang kadang aku cuba curi curi keluar dari wad aku sebab nak jumpa kau..
nurse ulang ulang cakap kau dah tak da, kau dah tak da, kau dah tak da..
aku degil berkeras jugak nak jumpa ko...bila aku degil sangat so ape lagi doctor kasi morfin la jawapnya...n aku terus tidur...
banyak cerita yang aku memang simpan sebab nak bagitau kat kau semperna b'day aku yang ke 23 ni...semua orang tak tau lagi even mak ayah aku..aku memnag da janji nak cerita kat kawan kawan bila umur aku cecah 23...


#3

dan masa nya aku rasa sudah tiba...hari tu kita tengah sebuk beborak kan yam?
ingat lagi the last word kau cakap "wau sillhouete" bila aku tunjuk kau gambar pokok aku tunjuk masa kita otw ke aukland..gambar tu aku tak pernah publish lagi tap
...i hari ni aku akan publish kan...
somtimes ada juga aku terkeluar dari pemikiran "gila" aku ni..
bila aku memnag fikir yang kau memnag dah tak da..
dan kau tau bila aku terfikir ja macam tu im jus feeling like wanna following you...
sebab tu aku prefer hidup dalam denial...
masa pun dah sampai lagi beberapa jam aku umur 23 tahun...segalanya aku dah cerita kat kau.. conclusionnya aku nampak biasa sebenarnya aku "gila" sehingga umur aku 23 tahun iaitu esok...

#4

sorry yam...
at last aku terima juga pemergian kau..
at last aku tahu kau dah meninggal dunia...
at last aku tau kau dah disana bersama Nya...
at last aku tau level 5 wad nombor 7 tak pernah wujud...
at last aku tau kau sebenarnya bukan busy buat assingme...nt or presentatation every time i called u tapi sebenarnya kau dah pergi jauhhh...

tenanglah kau disana, aku cemburu dengan kau yam sebab dia ambil kau dulu tapi bukan aku, kau tengok syurga yang indahnya infinity jauh berbeza dari NZ lagi awal dari aku...kadang kadang aku fikir kenapa kau tapi bukan aku dan bila usia aku melangkah 23 aku tahu DIA lebih sayang kau dari aku..aku sedar dan sangat cemburu...

yam sorry kacau kau pepagi buta nih, esok mesti kau nak bagun awal mandi sungai, menikmati keindahan syurga, bermain bersama bidadari rite??
emm pegi la rehat aku pun da ngatuk nih...nanti pepehal aku tulis kat wall kau..
weh..wish bday aku eh?? bubye...

Pensyarah, pelajar UiTM maut nahas di New Zealand





KUALA LUMPUR 3 Dis. 2008 – Seorang timbalan dekan dan penuntut Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang mengadakan lawatan sambil belajar di New Zealand terbunuh, manakala empat lagi cedera selepas van yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan di utara Putaruru, daerah Tirau di negara itu malam ini.

Mereka yang terbunuh ialah Timbalan Dekan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM, Shafiee Ahmad, 51, (gambar) dan Mariam Ahmad, 19, dari Sabah, penuntut jurusan penyiaran di universiti terbabit.

Tiga lagi mangsa iaitu Amirul Rashid, Siti Murni Ayu dan Khairul Siti Mohd. cedera parah manakala Siti Aishah Razi mendapat cedera ringan.



Pensyarah Dan Pelajar UiTM Maut Dalam Kemalangan Di New Zealand


KUALA LUMPUR, 4 Dis 2008 (Bernama) -- Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar Falkuti Komunikasi dan Pengajian Media Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan seorang penuntut perempuan institusi pengajian tinggi itu maut dalam kemalangan jalan raya di New Zealand Rabu.

Shafiee Ahmad, 51, dan Mariyam Sakinah Ahmad, 21, berada di New Zealand sejak Rabu lepas untuk lawatan sambil belajar.

Kemalangan itu turut menyebabkan empat yang lain cedera.

Bagaimanapun setakat ini maklumat terperinci mengenai kemalangan serta identiti dan keadaan mereka yang cedera itu tidak diperoleh.

Penolong Naib Canselor Jabatan Komunikasi Korporat UiTM Prof Madya Dr Ahmad Redzuan Abd Rahman ketika dihubungi Bernama, berkata kedua-dua mangsa itu menyertai lawatan sambil belajar selama 10 hari ke universiti-universiti di New Zealand di samping menyiapkan projek fotografi di sana.

Mariyam Sakinah yang berasal dari Kampung Pinang Jawa, Kuching Sarawak adalah pelajar tahun dua, jurusan penyiaran, katanya.

Beliau berkata berkata rombongan itu disertai sembilan orang terdiri daripada empat pensyarah dan lima pelajar jurusan Komunikasi Massa.

"Mereka bertolak ke New Zealand Rabu lepas dan dijangka kembali ke tanah air Jumaat ini.

"Saya difahamkan mayat mereka kini berada di hospital di Auckland," katanya.

-- BERNAMA




dah nak dekat setahun berlalu, tapi nama dia still saya ingat sampai sekarang dan kadang-kadang saya bukak jugak page dia kalau terasa rindu. I miss you so much yam.


*Alicia,Puyang and Maryam*

1 comment:

  1. Sedey owh.
    Semoga roh kawan kamu dicurahi rahmat.
    Amin.

    ReplyDelete